20140521

Tanya Kenapa Sama Allah

Kalau manusia boleh bercakap (as in having conversation) dengan Tuhan, mesti banyak ‘kenapa’ yang manusia nak tanya Tuhan.

Kenapa benda ni jadi kat kita?
Kenapa banyak sangat dugaan yang kita kena hadap?
Kenapa semua benda seems so susah?
Kenapa tak permudahkan jalan hidup kita?
Kenapa perlu diuji sampai macam ni sekali?
Kenapa bukan sekali tapi berkali kali?
Kenapa buat baik tak dibalas baik?
Kenapa dunia perlu ada manusia bertopengkan syaitan? Cukuplah syaitan ja jahat.

And the list goes on.

Allah tak jawab secara lisan tapi kita kena percaya Allah Maha Mengetahui. Semua yang jadi mesti ada reasons, ada hikmah. Allah tahu.

Allah tak jawab secara lisan tapi kalau kita ikhlas berdoa, Dia pasti dengar, pasti jawab. Itu pasti.

Kita ja yang tak faham jawapan yang Allah bagi tu kadang kadang.
Sebab apa?
Sebab kadang kadang kita buta. Buta dikaburi kelalaian dunia yang sementara.

After all, kita semua cuma hamba-Nya yang lemah.

Tapi lemah tak bererti menyerah.

Keep the faith dan jangan berhenti berdoa. Allah tak jawab sekarang pasti ada hikmahnya. Allah Maha Besar, Maha Penyayang, Maha Mengetahui. Kita ja yang selalu lupa Dia.

Self reminder sebenarnya.

 

 

.

Like it? ♥‿♥


20140426

20th April 2014

TNS: I really like you.

DF: Yay! I like me too. Hehe. And….. I like you too.

And the rest is a history :D

I hope I made the right decision

.

 

And I pray to god,

Kalau dia adalah jodoh yang Allah hantar, I pray to Allah untuk bukakan hati/beri petunjuk to both of us to love each other kerana Allah. Jauhkan kami dari maksiat. Dan kalau Allah hantar dia untuk menguji/menduga/memberi pengajaran kepada I, I redha. Ameen.

 

Wish us luck!

.

Like it? ♥‿♥


20140228

ramalan jodoh 2014

Waney: Nak tulis apa lagi kat props untuk wedding Hatin ni?

Yours truly: Bahagiamu deritaku.

Kekzi: Kahkah! Macam tak sesuai dengan majlis ja hahahahha.

Waney: Kakakakaka bengong!

 

#kodahkenapa tak sesuai pulak? Sedih tahu bila BFF nak kahwin. Bukan sedih tak rela tengok dia finally bahagia dengan orang yg dia sayang tapi sedih yang tak boleh nak digambar dengan kata kata. Rasa macam tak rela melepaskan tapi at the same time happy untuk dia. Ibarat macam you tak move on lagi dengan your ex dan your ex bakal berkahwin dengan kekasih baru dia. Gittewww.

 

Well… mengikut ramalan, memang dari dulu kami semua meramalkan Hatin yang kahwin dulu antara kami berlima sebab

  1. relationship dia yang paling stable antara kami berlima. Sejak form3 kalau tak silap.
  2. paling matang.
  3. the eldest (mengikut birth date)
  4. paling tak cerewet.

BFF bestfriends photoshoot

Next sepatutnya Kak Migha (ramalan awal awal dulu la) sebab Migha dah ada stable job antara kami berlima. Tambahan pula Kak Migha ni ramai kenalan/peminat :’) Lepastu Waney, sebab masatu Waney dah ada steady BF, diikuti Kekzi yang diramalkan kahwin antara umur 25-27. Tapi sekarang memandangkan Waney kembali single, so mungkin juga Kekzi dulu.

 

Last sekali haruslah yours truly. Walaupun kalau mengikut birth date, I yang patut kahwin selepas Hatin. HAHA. Tapi I pulok yang diramalkan paling lambat kahwin antara kami berlima, mungkin sebab

  1. memang dari dulu/zaman sekolah tak pernah plan kahwin awal. Ideal age would be 27-29.
  2. takda steady bf/calon yang sesuai.
  3. memilih (not I say oneee, people always say oneee, I pasrah. I tak memilih kot :( Cuma belum jumpa yg sesuai)
  4. tak ramai kawan lelaki/socially awkward/tak friendly

 

SO WHO’S NEXT? Siapa teka betul tak dapat hadiah pun.

Kita hanya mampu merancang, Allah yang menentukan :’) Mana tahu I tetiba dah terbuka hati nak terima someone dan kahwin on December 2014 ? AHERHERHERHER OKAY TAK LAWAK INI TAK LAWAK #impossibru

 

 

Aura aura malas menaip dah muncul. Bye.

 

.

Like it? ♥‿♥