20101203

tips membeli barang keperluan harian/dapur

Kalau merancang berkahwin awal seperti Waney, Mira juga Hatin *my beloved bestfriends*, wajib tahu ini. Yang tidak merancang mahu kahwin awal seperti Dylla Fadzil dan Aerzee *my bestfriend juga* juga wajib tahu. Kalau single mingle juga perlu tahu, apatah lagi ibu ibu bapak bapak semuanya yang ada disini. Senang cerita semua orang wajib tahu.


Barang barang keperluan harian, tak payah nak elaborate, masing masing tahu sendiri apa yang you all guna setiap hari. Yes, daily use items. Macam lotion, gula, tepung, minyak masak, shampoo, skincare etc. Tapi kalau eyeshadow atau blusher pun setiap bulan habis, budget pelakon opera cina ka apa entah sehari pakai 5inci =.="""

Picture captured by my daddy.


Pertama: Beli setiap awal bulan. Yes, perlu. Kenapa? Sebab time time awal bulan baru dapat gaji, duit ramai lagi hooray hooray :) Biar beli siap siap apa yang perlu. Jangan nanti bila tengah tengah bulan shampoo habis, duit dah habis, mahu pergi class pergi kerja rambut serupa Jack Sparrow? Mahu?


Kedua: Kenalpasti amount keperluan bulanan. Contoh, dalam satu bulan, berapa botol lotion you all pakai. 2botol? 3Botol? Amboiii puteri lotion betul =.="" Yes penting. Kalau tak tahu, tiba tiba harini gula habis, kena pergi beli, esok pulak garam habis, kena pergi lagi. Tidakkah membazir tenaga juga car petrol asyik kena ulang alik ke shopping mall? Lain lah kalau memang suka ambil kesempatan nak pergi shopping selalu. Sambil menyelam minum air, sambil membeli barang yang bonda suruh sambil membeli barang kesukaan sendiri ;P


Ketiga: Sediakan senarai barang keperluan yang perlu dibeli. Yes. Sebelum pergi shopping lotion, gula, tepung, serbuk pencuci etc, perlu sediakan lists. What exactly barang yang diperlukan and berapa banyak. Supaya tak tertinggal tinggal terlupa lupa sampai kena ulang alik. Membazir car petrol dan membazir duit lagi. Lagilah meningkatkan kadar penipisan lapisan ozon. Sila relatekan sendiri apa relevantnya ;) Sekali sekali perah la otak sikit. KBKK ;P


Keempat: Beli secara pukal. Eh betul tak term yang I guna tu? I mean kalau beli gula, tak payah la nak beli satu dua sudu sahaja *ada ka orang beli gula satu dua sudu ja? Ada. Haji Bakhil*. Beli terus bekalan untuk satu atau dua bulan. For me, I lebih prefer beli barangan keperluan untuk satu bulan. Sebab kalau beli banyak sangat, nanti lambat habis. So, lebih lama exposed to udara etc. Contamination. I akan cepat bosan dengan satu jenama sahaja, tambah tambah lagi kalau beli hand and body lotion, so I akan beli pack yang paling kecil stock untuk satu bulan sahaja.


Kelima: Amalkan 4Ps *marketing mix wtfff*. Eh eh. Silap. Tu untuk business untuk para usahawan. Chewahh mentang mentang this sem ambik Business Management paper. HAHA. Tapi, berbelanja juga perlu bijak. Kita perlu tahu marketing strategy usahawan. Lebih kurang macam reverse psychology la. Makanya, mari survey price of products kat semua tempat/malls di kawasan sewaktu yang provide benda yang kita mahu untuk bandingkan harga dan promotion. 4Ps untuk product, price, place and promotion. Sila relatekan sendiri apa relevantnya pengguna mengetahui marketing mix dalam business ;)


Senang juga mudah serta simple. Membantu merancang perbelanjaan, penjimatan berganda ganda *for car petrol, masa, tenaga sekaligus mesra alam ;) again sila relatekan sendiri ;P*. Hidup juga lebih teratur dan terancang. Tak payah setiap hati nak kelam kabut ada saja barang yang habis :)


Besides, boleh tengok tengok wallet ayah. Tolak duit itu, duit ini, bil itu, bil ini, ada duit lebih tak? Hurmmm, rasa rasa macam dah lama tak beli mascara baru la. Tak meow meow mata kucing la tak pakai mascara dengan liquid eyeliner. HAHA. Budget Adriana Lima ka apa tah nak make up smoky eyes cat eyes bagai. Bwerk! ;P

Ha, sekarang kan awal bulan, apa tunggu lagi?
Okaybye
;)


xoxo, dylla fadzil
Like it? ♥‿♥


8 comments:

wan muhamad said...

wan sikit jew brg harian, err brg dapur tak yah beli biar kedai yg belikan nti tak delah pesan tu pesan ini semua habis kan2 ..bujang senang hehehe

dylla fadzil 小草莓 said...

wan

biar kedai yang belikan? =.=""" errr tak faham.

Wawan3y. said...

weyh minyak dah naik lagi, oke sumpah xsuka, nnt my mom akan ckp, minyak dah mahai, xpyh p bjalan mana2, duduk rumah diam2 kemas rumah cukup, =,=

Amirrah Zawani said...

shopping dgn ayah untung..
dia boleh bayarkan :)

safiyyah osman said...

tip yang best!hihi..semua piya setuju dgn dila..:)..gambar yang snap tue nampa best lor..sapa snap?hehe

dylla fadzil 小草莓 said...

wawaney

minyak keja dok naik ja. bila harga minyak dunia naik, dia pun sibuk nak naik, bila harga minya dunia turun dia tak kalut nk turun pulak. org2 kaya takpala. kita ni?
*emo tibatiba*

HAHHAA

dylla fadzil 小草莓 said...

amiirah zawani

tapi shopping ngn bonda lagi besttt ehehehe

dylla fadzil 小草莓 said...

safiyyah

ayah snapkan hehe. kat giant besaq :)

haaa, selamat beramal ya bila dah kahwin nnt ;P