20110609

tips menjaga rambut keriting

Biasalah perempuan. Selalu asyik nak ke salon tukar tukar fashion dan style rambut. Perkara biasa bagi perempuan normal. Lepastu bila rambut kering, rosak, split end, mula lah nak gelabah. Kecoh kat Twitter, blog, Facebook dan semua. Haha. #SoMalaysia kan. Elehhh you all pun sama kannn? ;P Kalau sama, memang you all normal HAHAHAHA

 

37354_418474117430_65626027430_4482506_4818449_n

 

Eh jap, keriting atau kerinting? Tak tahulah, Dewan Bahasa dan Pustakaq *bak kata Matlutfi* selalu ja tukar, sampai I pun dah confuse. Alaaa, yang kita selalu cakap, “Pergi perm rambut sebab nak rambut yang curly curly serupa maggie tak cukup masak” BAILAH.

 

barbie hsu in princess haircut

 

Menjaga rambut kerinting/curly hair ni tak sama macam rambut lurus guna jariii pun bolehhh :/ Okay jom tengok tips penjagaan rambut keriting/kerinting atau nak mata biru sikit, how to manage curly hair =.=”””

 

 

Sikat semasa rambut masih separuh kering. Try la sikat masa rambut dah kering. Jangan tanya kenapa kalau tebuan datang okay T___T Dia confuse tu, ni rambut manusia kat sarang dia =.=””” Sebabnya, when you brush, it breaks the curl pattern and creates a lot of frizz.

 

 

Layer cut. Pergi salon suruh hair stylist you all buat layer cut. Tambah volume. Baru cantik. Kalau tak, mesti tebuan confuse lagi buat kali kedua =.=”””

 

 

Treatment memanglah harus. Kalau tak, mau tak freezy nya curly hair uolls ;P Kalau uolls perasa kan, 70% rambut keriting mesti ada masalah frizzy hair. Eleleleeee jangan malu nak mengaku ;P Penyelesaiianya ialah hair treatment dan sekaligus $$$$$ treatment T_____T Terbakar $$$$

 

 

Kalau taknak terbakar duit, seminggu atau dua minggu sekali, amek santan kelapa lumur kat rambut. Nescayaaaa… cubalah sendiri untuk lihat hasilnya teehee. Petua traditional turun menurun ;P

 

 

Lepastu, haruslah menggunakan product yang bersesuaian untuk rambut keriting/curly hair. Bukan memkhinzir buta ja guna. Ada product khas untuk lain lain jenis rambut. Selalunya, untuk rambut keriting/curly hair, ada product penjagaan rambut yang specific. Maybe sebab curly hair ni kena handle with extra care kot. Kalau tak, tudiaaaa HAHAHHA Mkaybye.

 

 

Cukuplah eh 5 tips untuk kali ni. See ya in the next post ;)

 

Selamat mencuba :)

 

ps: Pictures courtesy of Google

.

Like it? ♥‿♥


5 comments:

Amiirah-Cassan said...

hehe i tot untuk rambot kering , bace2 , keriting lak . hihi rambut saya keritng dan kering . huahua

thx for the info :)

Cek's Zaitun Othman said...

wah...tq..suka2..

GemukCantik said...

if original takpe kud sikat? kalau buat perm kat kedai je kan? hehehe

syieda said...

hukhuk..syieda xnak buat treatment..kang rambut osak..biar guna syampoo biase je.. ^_^

nice entry ^_^

Anonymous said...

tebuan lom penah sangkut lg kt pale. Nyamuk dh byk kali da..sesat smpi dlm tinge..sob..sob..terharu ade entry cenggini.