20110813

petua tradisional menghilangkan sakit tekak dan batuk

Selalu makan ubat farmasi ja. Sekali sekala apa salahnya cuba petua dan tips traditional. Dari bahan semula jadi penuh khasiat. Petua traditional yang tok nenek moyang kita pernah amalkan masa zaman tiada lagi farmasi bagai, dan terbukti berkesan. Nak nak lagi, kalau petua tradional tu menggunakan bahan yang dah sedia ada dekat rumah. Senang dan cepat kan. Tak perlu rushing rushing ke clinic dan farmasi pukul 3-4pagi.

 

Okay mari dekat mari dekat *gaya Shila Rusli dalam iklan telur goreng mayonnaise Lady’s Choice*, I nak share satu petua tradisional menghilangkan/mengurangkan sakit tekak dan batuk. Senang cepat dan SEDAP teehee ;)

 

Bahan bahan;

 

Limes2

1; Limau nipis/lime

 kicap tamin

2; Kicap. Ala kicap biasa yang uolls makan dengan nasi buat ayam masak kicap tu. Orang Kedah cakap, TOYU =.=””

 

Cara-caranya;

Potong limau nipis ikut creativity. Perahkan juice limau ke dalam piring kecik. Lepastu, masukkan kicap ke dalam perahan juice limau nipis tadi. Nisbah, agak agak la. Jangan terlampau masam sangat nanti, masalah cirit birit pulak kan HEHE. Lepastu, minum lah agak agak 1-2 sudu besar campuran kus limau nipis dan kicap tadi.

 

Amaran;

Jangan terlalu masam. Nanti cibir *ciritbirit*.

Kalau batuk dan sakit tekak yang berpanjangan, sila rujuk doctor.

 

I pernah try, sebab bonda buatkan, no medicine, and it was 3am in morning. Agak berkesan, tapi kalau batuk teruk sangat, batuk tu kurang sikit sahaja, bukan lega terus, tapi rasa lebih selesa sikit la tekak. Tapi bila esok pagi bangun, rush ke farmasi jugak HEHE.

 

Selamat mencuba petua tradisional menghilangkan/mengurangkan sakit tekak dan batuk dari DF :D

 

.

Like it? ♥‿♥


10 comments:

MissViVio said...

pergh..sdap...!! gtal tkak! hahaha

'rudy Tensai' said...

thnks 4 the info... ok gak tu kalo time2 ubat batuk habis ke..

WAHIDA ALIAS said...

1st tyme dgr petua ni..thnks dear

aku said...

nice entry...thanks 4 d info.. :)

Umie Artoqiemie said...

oh.. camtu ke?? BARU TAHU LA. thankss =)

aimie amalina said...

gune kicap gak eh..
pehhh..superb la kalo mnjdi..hihihi

Anonymous said...

Perghh... Mcm2. .mmg

Norfazura Mustapa said...

SAKIT TEKAK SIKIT JE TAPI HILANG SUARA CAMNE

Norfazura Mustapa said...

sakit tekak sikit je tp x de suara camne

Anonymous said...

Mmg ternyata menjadi..mama I prnah ckp..tp I x prnah cuba..try la..x bahaya pon..