20131022

pening memilih supplements untuk kulit

At the age of 25, collagen production begins to decrease, which also slows down the rate of metabolism in the body. At age 60, the level of collagen is reduced to less than half.
This statement scares me out of hell! Welll…. who doesn’t?
Susah jugak bila menginjak umur dimana pengambilan supplements dah jatuh hukum wajib ni. My prior concern setakat ini  ialah kesihatan kulit dari luar dan dalam. Sebab setakat ini, masalah kulit dan sinus yang paling ketara.
Kulit I jenis yang ikut mood. Kejap kering kejap lembap, berminyak di T-zone kering di pipi, kejap rasa smooth kejap macam kertas pasir, pori pori besar. Dan yang paling menyedihkan, senang sunburn dan tona tidak sekata (muka dengan badan cerah, tangan gelap) T_______T
Setelah membuat survey, browsing through the reviews on the internet dan pergi ke farmasi berdekatan, I shortlisted beberapa jenis supplements yang menarik minat I, based on fungsi, khasiat dan kandungan.

UPDATED:

1- VitaHealth L-Glutathione Plus.
vitahealth L glutathione plus
Banyak review bagus bagus belaka mengenai VitaHealth L-Glutathione Plus ni. Rata-rata pengguna mengatakan kulit lebih berseri, glowing dan jerawat susah nak tumbuh selepas consume product ini. Tapi masa yang diambil utk nampak keberkesanan mungkin lambat due to low amount of glutathione, which is about 100mg sahaja per tablet. Sedangkan badan kita memerlukan glutathione sebanyak 20-40mg/kg body weight per day.
Macam mana kira?
20mg X 45kg (berat badan kita)= 900mg glutathione diperlukan sehari.
VitaHealth L-Glutathione Plus berharga diantara RM 135-165 untuk 30tablets x 2bottles.
This product or any product yang mengandungi glutathione & collagen won’t be so effective if taken alone. Kena ambil vitamin C juga sebagai booster.
Jenama lain; GNC L-Glutathione, Cosway Glutamix.

2- Maixara C-sential
maixara c sential 1
Setiap tablet Maixara C-sential mengandungi Vitamin C (1,000mg), Collagen (4,000mg), Glutathione (3,000mg), Ekstrak Strawberry (2,000mg) dan Hyaluronic Asid (HA). The downside is, high amount of vitamin C. Menurut rakan blogger yang juga merupakan seorang doctor, Totin Jamain, 500mg Vitamin C per day dah cukup. Sebab kita akan dapat Vitamin C dari sumber lain juga, macam sayur, buah atau jus. Harga sebotol Maixara C-sential adalah diantara RM80-90 untuk 60 tablets.

3- Shaklee Sustained Release Vita-C 500mg
shaklee sustained release vitamin c
Need I say moreeee? Banyak review bagus bagus mengenai product ini. Murah dan bagus. Organik dan dijamin halal. Shaklee Sustained Released Vita-C 500mg berharga RM74 (certain jual rm80-90) untuk 180 tablets. A bottle of Shaklee Sustained Released Vita-C 500mg will last about 6months kalau diambil satu tablet sehari dan tiga bulan jika diambil dua tablet sehari. Berbaloi baloi bukan?

4- Blackmores Bio ACE Plus
blacmores bio ACE plus dijamin halal
This product menarik minat I sebab satu tablet Blackmores Bio ACE Plus offers almost semua jenis Vitamins dan minerals yang fit my demand. Senang. Oh ya, product ini juga dijamin halal (Certified Halal By AFIC).
Price; RM179-229 90tablets x 2bottles, RM59 30tablets.
Active Ingredients Per Tablet:
Vitamin A
5000IU
Vitamin B1 (Thiamine Nitrate) 15mg
Vitamin B5 (Pantothenic Acid) 100mg
Vitamin B6 (Pyridoxine Hydrochloride) 50mg
Vitamin B12 (Cyanocobalamin) 100mcg
Vitamin C (Ascorbic Acid) 500mg
Vitamin E (Natural Source) 100IU
Zinc (From Zinc Sulfate Monohydrate) 15mg
Folic Acid 400mcg
Selenium (From Sodium Selenite) 50mcg
Grape Seed (Vitis Vinifera) Extract Dry Conc.
Equiv. To Dry Seed 600mg
Equiv. To Procyanidins 4.25mg
5mg
No Added Yeast, Milk Derivatives, Gluten, Preservatives, Artificial Colours, Flavours or Sweeteners.

5- 21st Century Elastin Collagen 600mg, 30 vegetarian capsules
76722_21st_century_elastin_collagen_600mg_30capsules_apr13
Kenapa collagen dari 21st Century instead of collagen dari Total Image? Sebab budget. Maklumlah masih student. Sebotol 21st Century Elastin Collagen 600mg mengandungi 30 vegetarian capsules cuma berharga RM25-29.90 (bergantung kpd promosi). Based on reviews, 50% cakap bagus, 50% lagi cakap kurang berkesan disebabkan produk produk keluaran 21st Century ni sintetik. Sebab tu murah. Nak comment lebih tak boleh sebab I sendiri masih belum cuba.

Thats pretty much information yang I dapat dari survey yang dibuat. Setelah membuat perkiraan, I bahagikan produk produk tersebut mengikut combo berlainan. Ya la, takkan la nak amek kesemuanya sekaligus. Poket rabak, buah pinggang pun letih.
COMBO A VitaHealth L-Glutathione Plus
Maixara C-sential
COMBO B VitaHealth L-Glutathione Plus
Blackmores Bio ACE Plus
COMBO C Vitahealth L-Glutathione Plus
Shaklee Sustained Release Vita-C
21st Century Elastin Collagen
COMBO D Maixara C-sential ALONE
Pening jugak nak pilih combo yang mana satu. Tapi so far, macam berat ke COMBO A. What say you? Any suggestion?
Sighhhh.


Selain dari products I mentioned above, I ada jugak survey survey beberapa product lain;
1- Evening Primerose Oil (EPO) untuk masalah senggugut dan melembapkan kulit.
2- Wild Alaskan Salmon Oil. Tapi based on review ini menaikkan selera makan T_T
3- Aurashine.
4- Emilay Whitening Clear Spots.

.
Like it? ♥‿♥


3 comments:

Namee Roslan said...

namee tgh pregnant ni...tahan je. heheww. sbb x leh consume smua ni. so lepas beranak boleh start makan balik !! hehe :D

farrahjuna said...

assalamualaikum...
finally,ade gak jumpa org buat entri supplements utk kuit nie..boleh jd rujukan lepas ni :)

done follow dylla ya! :)

Ahmad Anim said...

Gud info...